top of page

Årene 2015-2020

Vårt siste dykk i historien tar oss til vår jubileumsbursdag – 1. april 2020. Denne femårsperioden strekker seg fra 2015. Det er fokus på utdanning og forberedelser til livet etter idrettskarrieren. Det forhandles om overenskomster og minstelønn, og vi er delaktige i en historisk begivenhet.

I 2015 etablerer Norsk Toppfotball, Norges Fotballforbund og NISO en ny ordning for utdanningsstipend, og sammen skal vi dele ut 1.5 millioner kr over tre år. I november samme år arrangerer NISO en karrieredag i forbindelse med NISO Awards. Dette er starten på et samarbeid med NFF om Idrettens karrieresenter (IKS). I juni 2016 var det formelle i orden og IKS ble et faktum. Kjetil Siem, Svein-Erik Edvartsen og Tom Fodstad var sentrale i dette arbeidet. Manpower Group bidro med kurs o.l. FIFPro Winter Tournament arrangeres for sjette og siste gang i januar 2016. Trenerne for Team NISO var Raymond Kvisvik og Per Egil Ahlsen. For første gang deltar det et damelag på NISO Old Stars. Røa-jentene var på plass.I 2017 var det forhandlinger mellom NFF og NISO på Ullevaal om bonusavtaler/markedsoppdrag for landslagene (menn og kvinner). Forhandlingene ender med en historisk likelønnsavtale som sikrer landslagene lik lønn og lik prosent for bonuser i forbindelse med mesterskap. Dette var en stor og viktig sak for både norsk fotball og resten av fotballverden. NISOs forhandlingsutvalg besto av Joachim Walltin, Eirik Monsen, Thomas Kristensen og kapteinsteamene. Tom Fodstad og Tom Sundby representerte NFF. Avtalen ble signert av landslagskapteinene Maren Mjelde og Stefan Johansen i London på slutten av året. På NISO Awards 2017 ble det innført en ny pris. Dette var første gang vi kåret «Årets individuelle utøver kvinner/menn». De første vinnerne av prisen var Karsten Warholm (vinner 2017, -19) og Marit Bjørgen (vinner 2017, -18).


I 2018 utvides IKS og Idrettens Helsesenter blir en sentral aktør i samarbeidet. Karianne Stensen Gulliksen som har ledet kurs for IKS, blir ansatt som leder av karrieresenteret. Utdanningsstipendordningen fra 2016 (samarbeid med NFF og Norsk toppfotball) økes med 100 000 kr i året. Vi inngår en avtale med Torshov Sport som gir våre medlemmer 30 prosent på sportsutstyr. På høsten er det forhandlinger mellom NISO og Abelia/klubbene for fotball, ishockey og håndball, om ny overenskomst. Minstelønn for ishockey- og håndballspillere var ett av kravene fra NISO. Det ble brudd i forhandlingene, men enighet på Riksmeglerens kontor om å ta dialogen videre med særforbundene/klubborganisasjonene med sikte om å få dette på plass. Det var et minstekrav om månedslønn på 4000 kr (tidligere 1000 kr) for profesjonelle spillere.
I 2019 kom minstelønn på plass i ny standardkontrakt for ishockey. Karriereavbruddsforsikring (KAF) ble en del av medlemskapet fra 1. mai. Dette er en stor trygghet for våre medlemmer i forhold til skader som gjør at man må legge opp. Vi inngår et samarbeid med Antidoping Norge for å styrke utøvernes påvirkning på antidopingarbeidet. NISO Old Stars arrangeres for åttende gang på Bislett stadion. Landsmøtet ble avholdt på Oslo Kongressenter, og det ble valgt nytt styre for perioden 2019-2021. Anja Hammerseng-Edin og Gro Hammerseng-Edin holdt et inspirerende innlegg om mental trening.

Det nye styret for perioden 2019-2021:

Forbundsleder: Joachim Walltin

Nestleder: Erlend Hanstveit

Styremedlemmer: Tore Reginiussen, Cathrine Dekkerhus, Karoline D. Breivang,

Steffen Stegavik, Niklas Roest, Magnus Moan.

Ansattrepresentant: Kristine Bøe

Varamedlemmer: Tom Høgli, Amanda Kurtovic, Jesper Hoel, Ingrid Moe Wold,

Maren Lundby

I februar 2020 kom minstelønn på plass i håndballen. Vi avslutter vår jubileumstid med en merkelig, uforutsett og krevende situasjon. Koronaviruset

berører hele samfunnet lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Dette gjelder naturlig nok i idretten også. Alle parter befinner seg i en vanskelig situasjon med mye usikkerhet og uvisshet (spillere, klubber, særforbund). NISO har hatt en historisk økning med over 60 nye medlemmer i denne perioden. Vi er imponert over solidariteten og tålmodigheten våre medlemmer har vist den siste tiden, og setter pris på at de søker til oss for råd og trygghet. Vi er nå over 1400 medlemmer og har aldri vært flere. Det viktigste er å stå sammen, som vi har gjort til nå – og det skal vi fortsette med i fremtiden.

Vi gleder oss til de neste 25 årene. Sammen står vi sterkere!
コメント


bottom of page