top of page

Sondre hoppet i det – stortrives som systemutvikler og toppidrettsutøver.

Oppdatert: 21. sep. 2020

Sondre Ringen er utdannet systemutvikler og toppidrettsutøver. I løpet av det siste drøye halvannet året har han fullført en treårig bachelorgrad, fått jobb som utvikler i Knowit og debutert i hoppuka. – Jeg trives veldig godt i den nye hverdagen med kombinasjonen jobb og hopping, sier Ringen.

Utdannelsen som systemutvikler ble han ferdig med våren 2019, mens han var i gang med sommersesongen i hopp. Et par uker etter eksamen begynte han i jobb som utvikler for IT-selskapet Knowit. Da vintersesongen startet, hadde han meget positiv utvikling også i hoppbakken. Etter solid hopping i kontinentalcupen, kvalifiserte 23-åringen seg til den tysk/østerrikske hoppuka. 


- Det var en kjempepositiv opplevelse. Det året var hektisk både med utdanning, jobb og hopping, men for meg er det veldig positivt å ha spennende ting å gjøre ved siden av hoppingen. Jeg trives når det skjer mye på en gang. Det er kjedelig å komme hjem fra trening etter en dårlig dag i bakken – da blir man ofte sittende å tenke på hva man burde gjort annerledes. Med studier og jobb, som jeg har vært opptatt med de siste årene, får man fort fokus på noe annet. For min del har det vært positivt for hoppingen, sier 23-åringen.

Ny hverdag

I sin nye hverdag som systemutvikler og skihopper, har Ringen stor grad av fleksibilitet fra sin arbeidsgiver. Det gjør at kombinasjonen lar seg gjennomføre. 

- Vi jobber med arbeidsverktøy som man ikke trenger å sitte på kontoret for å jobbe med. Det passer veldig bra når det er reiser, trening og konkurranser. Knowit har fra starten lagt til rette for at jeg kan få en best mulig kombinasjon av jobb og hopping. 

Rune Ivarsflaten er Sondre Ringens leder i Knowit, han er veldig fornøyd med de ulike sidene av det å ha en toppidrettsutøver på ansattlisten.

- Vi har kun positive erfaringer med en ansatt som er toppidrettsutøver. Arbeidsoppgaver og prosjekter kan i stor grad tilpasses situasjonen med periodevis variasjon i leverte timer. Arbeid kan også i stor grad utføres utenfor kontoret, slik at det er mulig å legge inn nødvendig innsats på reiser og treningsopphold. Bakgrunnen for å tilby Sondre en stilling i Knowit var utelukkende basert på gode resultater i tekniske tester og et veldig godt inntrykk i personlige intervjuer, helt tilsvarende alle andre ansettelser vi gjør. I ettertid ser vi at den bonusen vi får ved engasjementet i selskapet for idretten Sondre utøver er større enn vi egentlig hadde sett for oss.

- Krever det mye tilpasning å ha en toppidrettsutøver som ansatt?

- Det krever en viss tilpasning når man har en ansatt som jobber variabelt gjennom året. Men med de arbeidsoppgavene vi har i selskapet så fungerer dette bra for oss og, så vidt jeg oppfatter, også for Sondre. For vår del er ikke dette en større utfordring enn å planlegge ferieavvikling og annet fri for andre ansatte, sier Ivarsflaten. 

Rådgivning fra Idrettens Karrieresenter

Karianne Stensen Gulliksen er leder for Idrettens Karrieresenter. I overgangen mellom avsluttet utdanning og i prosess mot jobbsøking fulgte hun opp Sondre og forberedte han på hva som ventet i intervjuprosesser, CV-skriving og lignende. 

- Det har vært veldig spennende å følge opp Sondre. Han er målbevisst og flink til å gjennomføre oppgaver. For Idrettens Karrieresenter er det viktig å møte utøverne der de er i livet og karrieren. Da er målet å finne den rette balansen mellom idrett, utdanning, jobb eller andre aktiviteter som forbereder utøveren inn mot ny karriere. I møtene med Sondre opplevde jeg han som veldig mottakelig for råd i denne prosessen, sier Stensen Gulliksen.

- Idrettsutøvere er jo vant til å forberede seg grundig før sesongstart, kamper og konkurranser. Er dette noe de også kan dra med seg i forberedelser til ny karriere?

- Ja, det mener jeg absolutt er sammenlignbart. Det å trene, terpe på detaljer og ha fokus - er jo en stor grad av forberedelsene i idretten. Det er overførbart til det å gå gjennom et utdanningsløp eller jobbsøk-prosess. Det å skaffe seg kunnskap, jobbe med CV, forberede seg til intervju og lignende er viktig og ganske likt det å forberede seg til kamp eller konkurranse. Tankesettet og innstillingen er lik.

Viktig med egne valg og prioriteringer

Sondre Ringen er veldig fornøyd med sin hverdag som hopper og systemutvikler, men er samtidig opptatt av at alle utøvere har ulike ønsker, motivasjon og interesser - og at dette er valg den enkelte utøver selv må ta.

- Det er veldig viktig at man tar egne valg og prioriteringer utfra hva som er viktig for den enkelte. Denne løsningen er veldig fin for meg – og jeg trives veldig godt med de valgene jeg har tatt underveis. Noen tar andre valg og prioriterer annerledes, og sånn skal det være. Jeg føler at det å ha visshet om at jeg kan noe annet enn å hoppe på ski, er viktig for den sportslige utviklingen og roen i hverdagen, sier Ringen.

Idrettens Karrieresenter støtter denne tankegangen og viser til forskning innen feltet idrett og utdanning.  

- Det å ha en hverdag som ikke utelukkende består av idrett, har vi pekt på som positivt for den sportslige utviklingen. Dette understøttes også av forskning innen området. David Lavallee publiserte en forskningsrapport i 2019 som viser at det slår positivt ut for utøvere å ha noe annet å fokusere på, mens de er aktive. Det snakkes ofte om at toppidrettsutøvere lever i en "boble". Mye tyder på at det er lurt å tre litt ut av denne "boblen" innimellom, sier lederen av Idrettens Karrieresenter.

Sondre Ringen er nå i gang med forberedelsene til vintersesongen. Bækkelags-hopperen trives godt i sin nye hverdag - og ser fram til utfordringer både i bakken og på IT-arenaen. 

- Jeg gleder meg til å komme i gang med sesongen, selv om det blir litt spesielt i disse koronatider. Samtidig har jeg mange fine utfordringer foran meg i Knowit. Jeg jobber med å programmere verktøy for finansiering av bilkjøp mot forhandlere. Det er spennende og noe jeg trives godt med. Hvis du skal kjøpe bil og søker billån, så er det godt mulig at jeg har vært med på å programmere løsningen mellom bilforhandler og finansieringsløsning, sier Ringen.

Tirsdag 6. oktober (fra kl. 13 til 14) arrangerer Idrettens Karrieresenter Webinar med Jan Åge Fjørtoft, der fokuset er på nettverksbygging. Dette anbefaler vi alle utøvere å bli med på.

Påmelding: https://response.questback.com/isa/qbv.dll/ShowQuest?questid=5497212&sid=vgC8vH1qvX

Comments


bottom of page