top of page

Pioneren Maren Lundby

Utenfor LO-bygget på Youngstorget  står statuen av pioneren - riktignok en mannlig arbeider, men det kunne like gjerne vært en kvinnelig skihopper. Nemlig Maren Lundby.Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv


En pioner beskrives sånn i Store Norske Leksikon: «En pioner er en person som er en banebryter, foregangsperson eller utforsker noe nytt».


Dette ER jo Maren Lundby.


OL-gull, VM-gull, flere NM-gull og 30 enkeltseire i verdenscupen er deler av den sportslige fasiten nå som hoppskiene legges på hylla.Foto: NTB


Den aller største bragden er allikevel kampen hennes for at kvinnene skulle få tilgang til de største bakkene - på lik linje med menn. Den kampen ble kronet med seier da kvinnene fikk hoppe i Vikersund i 2023.


- I dag kom nyheten om at skihopper Maren Lundby legger opp. Det har vært en stor glede å følge Maren over mange år, både som suksessfull idrettsutøver, men også som en svært viktig forkjemper for likestilling i hoppbakken. Det er ikke småtteri hva Maren og de andre jentene i hoppmiljøet har fått til, det så vi aller tydeligst i Vikersund i mars, da jentene endelig fikk delta i skiflyvning, på lik linje med gutta.

 

- Takk for det gode samarbeidet, Maren, og alle de hyggelige møtene i skibakken og utenfor arenaen. Lykke til videre, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.


Idretten er mannsdominert og basert på innarbeidede mønstre. At en utøver så tydelig tar opp kampen for likestilling er beundringsverdig og løfter Maren Lundby fram som en av norsk idretts aller viktigste personer gjennom tidene - det er et arbeid verdig en sokkel.


- NISO er veldig stolte av å ha Maren som styremedlem. Vi takker for mange flotte sportslige prestasjoner  og håper hun blir med oss videre i mange år framover, sier forbundsleder Kristoffer Vatshaug.


NISO

Comments


bottom of page