top of page

Spennende pilotprosjekt: «Football For The Goals»

For første gang i historien etablerer FN et bærekraftprosjekt i fotballen, med UEFA som partner og Norge som første pilot.


- Det er en ære at både FN og UEFA anerkjenner norsk fotballs arbeid og posisjon for å utvikle konseptet «Football For The Goals» sammen med dem begge og TV 2.  Fotballen har stor kraft og stort ansvar som verdens største idrett og folkebevegelse. Vi skal jobbe knallhardt og i samlet press i kampen for en bærekraftig fremtid, sier fotballpresident Lise Klaveness.


Unikt samarbeid


Norges Fotballforbund (NFF), Toppfotball Kvinner (TFK), Norsk Toppfotball (NTF), Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) og TV 2 går med piloten sammen om å bidra til å innfri bærekraftsmålene til FN med fotballen som utgangspunkt og plattform.


«Football For The Goals» skal engasjere fotballen og store aktører til å utnytte sportens globale fotavtrykk for å fremme bærekraft, likhet, menneskerettigheter og klimahandlinger ved handlinger som støtter bærekraftmålene.


- FN anerkjenner den mektige stemmen fotball har i det globale samfunnet og rollen fotball kan spille for å øke bevisstheten rundt FNs bærekraftmål gjennom spillets popularitet.Ikke bare er fotball den mest populære sporten i verden, den er også den mest tilgjengelige. «Football For The Goals» gir en unik mulighet til å øke bevisstheten og få verden til å handle etter FNs bærekraftmål. Vi ser frem til at mange i fotballmiljøet blir med på denne innsatsen over hele verden, sier FNs visegeneralsekretær Amina J. Mohammed.


Også norsk fotballs rettighetshaver fra 2023, TV 2 er med på ”Football For The Goals”.


- Det er et privilegium for TV 2 å være en del den norske piloten til FNs «Football For The Goals». Vi håper dette er noe alle som er interessert i fotball ønsker å være en del av, sier Olav T. Sandnes, administrerende direktør i TV 2.


Vil erstatte gummigranulat


Norsk fotball vil sammen med myndighetene jobbe for å erstatte dagens granulat i kunstgressbaner med annet miljøvennlig materiale innen 2030.  Sammen med FN og UEFA ønsker norsk fotball å legge mye større press på leverandørene av kunstgress til å starte utvikling og produksjon av mer bærekraftig materiale enn i dag. En forutsetning for nå målet, er at det utvikles miljøvennlige produkter som gir gode spilleforhold og tåler møtet med norsk klima gjennom hele året. Parallelt med dette jobber norsk fotball for å følge opp forurensingsforskriften med gode fangstverktøy for mikroplast på alle kunstgressbaner i Norge – i påvente av en fremtidsrettet og mer bærekraftig løsning.


Å redusere bruken av plast og videreutvikle arbeidet med inkludering og likestilling med nye ambisiøse mål vil være en viktig del av prosjektet.


Norsk fotballs storsatsing "Like muligheter" er helt i tråd med FNs bærekraftsmål, og styreleder i NTF, Cato Haug sier «Football For The Goals» vil løfte dette utover Norges grenser.


- 27 av våre 32 klubber har i dag kvinnefotball som satsingsområde på ulike nivåer. Vi ønsker alle skal tilby like muligheter for begge kjønn, og vi håper gjennom samarbeidet med FN og UEFA at denne unike norske modellen skal bli til inspirasjon internasjonalt. «Football For The Goals» vil i tillegg gi oss forpliktende motivasjon til nye konkrete prosjekter i tråd med bærekraftsmålene.


- Gir oss kraft


Det unike samarbeidet mellom FN og norsk fotball innebærer at klubbene i Eliteserien og Toppserien samt NISO og TV 2 skal jobbe med bærekraftmål på klubb- og liganivå.


 Det vil bli utviklet manualer for hvordan arbeidet skal skje i praksis slik at alle i norsk fotball kan bidra til en bærekraftig fremtid.


- Fotballen har et ansvar for å iverksette tiltak for å bidra til å skape en bærekraftig fremtid, samtidig som vi sikrer inkludering, likhet og rettferdighet for mennesker lokalt, regionalt, nasjonalt og i hele verden. Samarbeidet med FN vil gi oss kraft og inspirasjon til å gi hele norsk fotball et markant løft for en mer bærekraftig fotball. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, sier styrelederne Jan Erik Fåne i TFK og Cato Haug i NTF, og NISO-leder Erlend Hanstveit i en felles uttalelse.


FN ønsker at den norske piloten og manualen for konkrete tiltak skal kopieres og brukes i deres globale utrulling i årene som kommer.


- FN vil uttrykke takknemlighet for hvordan vi kan etablere et globalt program for støtte til bærekraftsmålene med utgangspunkt i samarbeidet med norsk fotball. Vi vil alltid anerkjenne Norges banebrytende eksempel når vi går videre med dette, sier Maher Nasser, direktør for Outreach Division i FNs avdeling for global kommunikasjon.

Comments


bottom of page