top of page

Årene 1995-1999

Vi har bursdag - 25 årsjubileum!


I den anledning vil vi hver uke i hele april presentere ulike begivenheter fra vår levetid. Vi samler opp 5 år av gangen, og starter med NISO sine første leveår fra 1995-1999. Vi gleder oss til å dykke ned i historiearkivet, se hvor langt vi har kommet og ikke minst mimre litt.


NISO ble stiftet 1. april 1995 i Oslo av Morgan Andersen og Rolf Herman Longnes fra Norsk Tjenestemannslag. Det først kontoret lå i boligen til Morgan Andersen. Petter Belsvik ble styreformann i det første styret.

Det første NISO-styret besto av:

Petter Belsvik, leder (IK Start)

Inge Ludvigsen, nestleder (SK Brann)

Ole Erik Stavrum, styremedlem (Molde FK)

Trond Egil Soltvedt, styremedlem (Rosenborg BK)

Bjørn Heidenstrøm, styremedlem (Drøbak/Frogn)

Gro Espeseth, styremedlem (Sandviken)

Anders Solheim, styremedlem (Sandefjord)

Morgan Andersen, sekretær/ daglig leder

NISO vokste fort og i 1999 var det registrert 500 medlemmer. De første årene var preget av en rekke enkeltsaker og flere større saker. Advokatforbindelsen Sigurd J. Klomsæt bisto spillere i en rettsløs profesjonell idrettshverdag. Det var blant annet Tommy Eriksen-saken og Brann-spillerne Trond Egil Soltvedt, Frank Strandli og Inge Ludvigsen, samt Bosman-dommen i desember 1995 som motiverte og bidro til NISO sin utvikling.

I løpet av perioden 1995-1999 behandlet NISO over 500 enkeltsaker som i hovedsak gikk på ubetalt lønn, forsikrings- og oppsigelsessaker. Etterhvert ble det utviklet en ny idrettsforsikring og vanlige forsikringer i tillegg til flere rådgivningstjenester.

I 1997 ble NISO medlem av FIFPro (internasjonal spillerforening i fotball). Samme år var vi med på å stifte IIHPA (internasjonal spillerforening i ishockey). I tillegg var det et par banebrytende saker, blant annet forsikringssaker for Per Edmund Mordt og feriepenger til Ståle Andersen mot Vålerenga Fotball.

I 1998 ble det forhandlet frem standardkontrakter i ishockey, håndball og for kvinnelandslaget i håndball. Alle avtaler ble gjeldende fra 1999. NISO vinner frem overgangssaker for Anja Andersen og Sjur Tollefsen.

I 1999 blir NISO etablert som et eget forbund i LO med kontorer i Fredrikstad.

Det ble en egen overenskomst (tariffavtale knyttet til arbeidsforhold) i fotball for klubbene i Tippeligaen og 1. divisjon. Det ble vunnet frem forsikringssaker for Susann Goksør Bjerkrheim og Hege Pettersen som førte til lisensforandring for alle spillere. Året 1999 ble avsluttet med NISOs første store overgangssak til en utenlandsk klubb, da Jo Tessem gikk fra Molde FK til Southampton FC.

Det ble arrangert to kamper til inntekt for «Kampen mot barnearbeid» i denne perioden. I 1997 spilte Norge mot Wimbledon i fotball på Sarpsborg Stadion foran 4500 tilskuere som ble sendt på TV2. I 1999 arrangerte NISO en håndballkamp for damer mellom Norge og Brasil med ny publikumsrekord på 2600 tilskuere i Kongstenhallen, Fredrikstad.
Comments


bottom of page