top of page

69 NISO-medlemmer fra klubber i GET-ligaen kan bli tatt ut i streik

NISO og Abelia (klubbene) møtes til mekling på Riksmeklerens kontor mandag 12.november. Meklingsfristen er satt til midnatt. Hvis meklingen er vellykket, er partene kommet frem til en ny avtale. Hvis partene ikke kommer til enighet ved mekling, er neste steg konflikt (streik). NISO har varslet at 69 NISO-medlemmer fra seks GET-liga klubber i så fall blir tatt ut i streik fra morgenen tirsdag 13.november.


NISO-medlemmer fra følgende klubber blir tatt ut i en eventuell streik: Vålerenga, Manglerud Star, Stjernen, Storhamar, Sparta og Stavanger. Disse klubbene er enten medlemmer av Abelia, eller har direkteavtale med NISO, og er således knyttet til overenskomsten per dags dato.


NISO og Abelia har forhandlet siden 10. september om ny overenskomst. 15. oktober valgte NISO å bryte forhandlingene.


– Vi har beveget oss en del fra de opprinnelige kravene og mener vi har vært løsningsorienterte i møtene så langt. Vi har gjennomført undersøkelser der vi spurte medlemmene om viktigheten av kravene og kampviljen for å få disse gjennom. På bakgrunn av styrken i disse tilbakemeldingene og liten vilje til å finne løsninger hos motparten, endte vi opp i mekling, sier forbundsleder Joachim Walltin.


NISOs krav til forhandlingene gjelder blant annet minstelønn (ishockey/håndball), karriererådgivning, og hjelpetilbud vedrørende mental helse.


– Vi mener det er urimelig at minstelønnen for ishockey- og håndballspillere med profesjonell kontrakt er kroner 1000,- per måned. Slik har det vært i mange år, og vi mener denne satsen må justeres opp til kroner 4000,-. Klubbene bestemmer selv om de vil tilby en spiller amatørkontrakt (under 1000 kroner) eller profesjonell kontrakt, sier Jesper Hoel, ishockeyspiller for Manglerud Star, og medlem av NISOs forhandlingsutvalg. 

I Toppserien er det på plass en ordning som sikrer minstelønn på kroner 4000,- for spillere med profesjonell kontrakt. Det er viktig at spillere fra håndball og ishockey også får tilsvarende ordning, sier Cathrine Dekkerhus, medlem av NISOs forhandlingsutvalg, og spiller for LSK Kvinner.


Ved en eventuell opptrapping av konflikten, så vil NISO kunne ta ut medlemmer fra håndball og fotball i streik. De berørte vil i så fall bli varslet i forkant.


Kun to ganger tidligere, i 2001 og 2011, har forhandlinger om ny overenskomst endt med streik. Begge gangene ble eliteserien i fotball for menn rammet.  


NISOs forhandlingsutvalg består av:

Cathrine Dekkerhus, Tom Høgli, Jesper Hoel, Eirik Monsen, Thomas Kristensen og Joachim Walltin.


Comentários


bottom of page