top of page

Emil Pálsson – vær på den trygge siden!

Emil Pálsson opplevde to hjertestans innen kort tid og måtte stoppe sin profesjonelle fotballkarriere. Vi har tatt en prat med Emil om hvordan han ser tilbake på det som skjedde og livet i dag.


- Du ser det er noe alvorlig som har skjedd så tenker man at det skjer ikke meg. Da jeg så Kristian Eriksen fikk hjertestans i EM 2021 tenkte jeg det kommer ikke til å skje med meg – 6 måneder senere så skjedde det. Etter mine erfaringer de siste to årene er det viktigste rådet jeg kan gi til en idrettsperson å være på den trygge siden, forteller Emil som i dag er tilbake på Island.Å være medlem av NISO er å være på den trygge siden


Emil kom til Norge i 2018 og hørte litt om NISO allerede da. Det første året var han ikke medlem, men etter et informasjonsmøte da han spilte i Sandefjord meldte han seg inn.


- Hadde jeg ikke vært NISO-medlem hadde situasjonen jeg sto i etter hjertestansen vært veldig mye vanskeligere for meg. Det var etter informasjonsmøte i Sandefjord jeg virkelig fikk øynene opp for NISO, og la merke til at det var mange medlemsfordeler til en «billig penge». Meldte meg dermed inn - det er et av de beste valgene jeg har gjort.


Videre forteller Emil om støtten, tryggheten og roen han kjente på ved å ha NISO i ryggen.


- Da den andre hjertestansen var en realitet fikk jeg melding fra NISO umiddelbart om at jeg ikke trengte å bekymre meg. De ville hjelpe meg med det praktiske og situasjonen jeg nå sto i. De gjorde alt for meg. Jeg fikk god advokathjelp i forhold til sykepenger og forsikringer, så vel som at Erlend bisto i forhandlinger med klubben. Når man er i et annet land, er det vanskelig å kjenne systemene og med NISO sin hjelp kunne jeg få ro og fokusere på helsen min.- Du vet aldri hva som vil skje, du vet heller aldri hvordan klubben stiller seg til deg når du ikke er i stand til å spille mer, selv om det er noe du sterkt skulle ønske du kunne. Jeg hadde en veldig alvorlig nær døden-opplevelse. Mitt liv ble totalt forandret fra en dag til en annen, og det var helt utenfor min kontroll. Noen ganger har man ikke et valg om å fortsette.


- I en veldig sårbar situasjon, så følte jeg meg urettferdig og urimelig behandlet. Jeg hadde ikke forventet at forhandlingene med klubben skulle bli så krevende – særlig ikke en tid hvor jeg trengte det som minst. Dette kom både overrasende og skuffende på meg. Heldigvis var NISO der, og sammen med forsikringer ordnet det seg. Etter alt jeg har opplevd har det også gitt meg en stor forståelse for hvor viktig det er med forsikringer. Spesielt karriereavbruddsforsikringen (KAF) har vært avgjørende for meg i denne prosessen. Igjen, vær på den trygge siden!


Startet som trener hjemme på Island


Etter det ble klart at Emil sin egen fotballkarriere ikke kunne fortsette tok han et halvt årstid og koblet helt av ved å reise en god del. I dag er Emil tilbake på Island og har startet å jobbe som trener. Han fikk et godt råd av Magnus Edlund, assistenttrener i Sarpsborg 08, om å begynne «fra bunn» og å jobbe med barn og unge først. Han har nå ansvaret for spiller mellom 13-16 år, samtidig med å nå ha en rolle rundt et herre seniorlag på toppnivå på Island.


- Trenerrollen er mye jobb og et stort ansvar. Det er givende, og erfaringene jeg selv har fra å være spiller kommer godt med. Trenerrollen byr på mye nytt og andre aspekter ved fotballen enn da jeg selv var spiller. Motivasjon min for treneryrket har vokst etter hvert som jeg har kommet i gang. For tiden er holdningen min å rolig vende tilbake, men at en lidenskap for å utvikle kommende fotballspillere og bygge lag ser jeg absolutt på som aktuelt.

Vi i NISO er veldig glad for hvordan situasjonen til Emil endte – med helsen og en fremtid i behold.


Vi ønsker deg masse lykke til med en ny karriere som trener!


Treningssamling for U15 landslaget på Island.

Commentaires


bottom of page