top of page

En milepæl

NISO har forhandlet bonusavtaler for kvinnelandslaget i fotball gjennom en årrekke. Forskjellene mellom menn og kvinner har vært altfor store – og det er de fortsatt. Men: Det har skjedd en positiv dreining. Aldri før har kvinnelandslaget fått en større bonuspott enn før årets VM-sluttspill i New Zealand/Australia. En økning på 3-400 prosent. Allikevel er det fortsatt en stor jobb som gjenstår for å jevne ut summene. For så å få det likt.


Foto: Magnus Torgunrud / NISO


NISO har hatt likestilling som et sentralt punkt i vår handlingsplan og i det daglige arbeidet de siste årene. Landsmøtet og medlemmene bestemmer hva NISO skal prioritere i perioden fram til neste handlingsplan. Likestilling står høyt på lista. Arbeidet har startet, men er på langt nær ferdig.


Da likelønnsavtalen kom på plass i 2016/17, var det som et resultat av et godt samarbeid mellom NISO og Norges Fotballforbund. I etterkant av likelønnsavtalen ble det sendt et felles brev til UEFA/FIFA med krav om å øke bonusbeløpene for kvinnene. Likelønnsavtalen skapte ringvirkninger verden over. Dette var nytt. Og det la trolig press på fotballens myndigheter.


I oktober i fjor sendte den internasjonale spillerforeningen FIFPRO brev til FIFA der de krevde at minst 30 prosent av premiepengene skal gå til spillerne. Brevet var signert av mer enn 150 spillere fra 25 land.


Ideen bak brevet oppsto i forkant av Norges landskamp mot New Zealand for ett år siden. Da møttes representanter fra FIFPRO, NISO, NFF og spillerutvalget på landslaget for å drøfte kvinneløft, utbetaling av premiepenger og veien videre.


Vi har blitt lyttet til. Det er tatt noen viktige steg når det gjelder økt bonus for kvinnelandslagene. Summene har økt, men sakte. De siste økningene fra FIFA skaper optimisme. Nå skjer det ting. Og vi gleder oss til fortsettelsen.


NISO

Foto: Thomas Brekke Sæteren / NFF


Comments


bottom of page