top of page

Internasjonalt samarbeid er viktig for NISO

NISO er del av de internasjonale spillerforeningene FIFPro (fotball), WAIPU (ishockey), EHPU (håndball) og EU Athletes. - Internasjonalt samarbeid er viktig for NISO. Profesjonelle idrettsutøvere har et globalt arbeidsmarked - og idretten styres og utvikles i stor grad på den internasjonale arena, så det er viktig for oss å være en del av de internasjonale organisasjonene, sier NISOs advokat, Eirik Monsen. Denne uken var han og advokatfullmektig Line Ottersen Dahlberg på plass i Athen på den årlige kongressen til utøverforeningen EU Athletes.


EU Athletes-kongress i Athen. Foto: NISO.

EU Athletes består av 17 medlemsland og representerer over 25 000 utøvere. På agendaen sto blant annet kampfiksing og prosjektet Protect Integrity.


- Kampfiksing er en av de største truslene mot idretten. EU Athletes har gjennom Protect Integrity satt et særlig søkelys på dette og gjør et viktig arbeid ved å fokusere på opplæring og informasjon om kampfiksing, sier Monsen


Under kongressen i Athen var fotballspilleren Samir Arab invitert for å fortelle sin historie.


Arab spilte for Maltas U21-landslag da han og flere lagkamerater ble kontaktet av kriminelle bakmenn for å manipulere et kamputfall. Hverken Arab eller lagkameratene ble med på dette - og kampen ble ikke manipulert.


Under politiets etterforskning av saken ble Arab foreslått som vitne. Arabs valgte å stille i vitneboksen mot personen som forsøkte å få han og lagkameratene involvert i kampfiksing. UEFA fikk nyss om Arabs vitnemål og startet sin egen gransking av saken. Konklusjonen til UEFA ble to års utestengelse fra all fotballaktivitet.


Bakgrunn for straffen: Arab varslet ikke umiddelbart om kampfiksingsforsøket.


- Samirs vitnesbyrd er en påminnelse om viktigheten av å kjenne til regelverket og i dette tilfelle varslingsreglene. Dette blir særlig tydelig når en person blir utestengt i 2 år fordi han ikke varslet om forsøk på kampfiksing umiddelbart. Dette til tross for at han nektet å la seg kjøpe og frivillig forklarte seg én måned etter hendelsen. Konsekvensene av å bli dratt inn i kampfiksing, ufrivillig eller frivillig, er enorme og ofte karrieretruende, noe som fremhever viktigheten av god kunnskap om dette blant alle utøvere, sier Monsen.


På bildet er Samir Arab (i midten), Roy Vermeer (til venstre) fra FIFPro og Paulina Tomczyk (til høyre) fra EU Athletes. Foto: NISO.


Commentaires


bottom of page