top of page

Psykisk helse blant norske toppidrettsutøvere under pandemien


Nylig publiserte Tom Henning Øvrebø, tidligere toppdommer og psykologspesialist, sammen med professor, Anne Marte Pensgaard og Andreas Ivarsson ved Høgskolen i Halmstad en undersøkelse blant 378 toppidrettsutøvere i Norge. Øvrebø arbeider med en doktorgrad på Norges Idrettshøyskole, og sammen med Pensgaard og Ivarsson skulle de kartlegge hvordan utøvere har vært preget av hverdagsendringene, uforutsigbarheten og uroen pandemien har medført.

Studien viser at totalt 22,5% har vist symptomer på depresjon, nær 40% forteller de har slitt med søvnvansker og 9,3% har vist symptomer på angst. Undersøkelser underbygger at toppidrettsutøvere faller fra og svekket motivasjon er utbredt under korona. Dette bekrefter nok en gang viktigheten av å ivareta psykisk helse og at dette arbeidet må fortsette å styrkes.

Emilie Bosshard Haavi har vært åpen med TV2 Sporten om sin tunge tid etter korsbåndskaden, og da hun opplevde at alt var håpløst. Det samme forteller Ingrid Byrøygard Kvernvolden etter hun røk korsbåndet for andre gang. Dag Sørum, NISOs psykologspesialist, hevder at det er mye å gå på når det gjelder mentale helsetilbud, og at toppidretten bør knytte til seg flere psykologer som jobber spesifikt med utfordringene utøverne står ovenfor.

Vi er i en krevende tid og det er viktig vi tar vare på hverandre og har et godt tilbud til de som har det vanskelig. Haavi deler noe viktig i denne sammenheng:

– Jeg er nok en person som holder ting inni meg og vil ordne opp selv. Jeg innså vel underveis i den perioden at det ikke er et svakhetstegn at man ber om hjelp. Det er først da man er sterk når man tør å være sårbar og sier at: "Dette trenger jeg hjelp til."

NISO vil rette en stor takk til Øvrebø, Pensgaard og Ivarsson for rapporten og viktig forskning!

I tillegg er vi utrolig takknemlige for at utøvere som Emilie og Ingrid står frem med sine opplevelser.

Vennligst ta kontakt med oss hvis det er noe vi kan bistå med på dette området.


FULL RAPPORT

RAPPORT Oevreboe 2021 (1)
.pdf
Last ned PDF • 265KB

Ingrid Byrøygard Kvernvolden: https://www.tv2.no/a/13880814/


Emilie Bosshard Haavi: https://www.tv2.no/sport/12132195/
Yorumlar


bottom of page